Acasă » Exclusiv » Cum funcționează sistemul antirachetă din Israel. Iron Dome pentru Ucraina

Cum funcționează sistemul antirachetă din Israel. Iron Dome pentru Ucraina

De: Andreea Bolocan 07/05/2022 | 20:00
Cum funcționează sistemul antirachetă din Israel Iron Dome pentru Ucraina

Ucraina poate primi din partea Israelului, sub formă de ajutor militar, sistemul antirachetă Iron Dome. Cupola de fier este un sistem dezvoltat de firme israeliene cu sprijinul financiar și tehnic al Statelor Unite, potrivit unui documentar Gândul.ro. Cum se pornește și cum funcționează acest sistem? Află toate răspunsurile dintr-un video de excepție, care așteaptă doar să apeși pe butonul PLAY!

Update: Un expert în Securitate a explicat pentru Gândul.ro următoarele:(Israelienii – n. red.) au exact numărul de scuturi de care au nevoie. Nu pot trimite nici unul. Iar, în cazul unui conflict simultan Gaza/Liban, chiar ar mai avea nevoie. Pregătirea cât de cât a operatorilor durează minim șase luni. Nu riscă nimeni să intre un sistem ca acesta pe mâna rușilor și după să îl dea arabilor. Aflând exact din ce este compus, prin reverse engineering, pot chiar mâine să îl reproducă rușii pentru arabi și, de asemenea, să învețe cum pot fi ocolite sau evitate cele existente.

La fel de important – din varii rațiuni de stat și în totală coordonare cu US – Israelul este păstrat ca un liber arbitru și punte de legătură cu Rusia. Chiar și Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru ceea ce a spus Serghei Lavrov. Deci nu vrea nimeni să pericliteze acest status quo prin trimiterea acestor sisteme care pot fi și ofensive. Acestea pot lovi orice MIG sau elicopter”.

Israelul va putea ajuta Ucraina cu sistemul antirachetă Iron Dome. Anunțul a fost făcut public după ce Israelul a denunțat declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a sugerat că Adolf Hitler ar fi avut origini evreiești.

Iron Dome a devenit cunoscut în 2021, în urma celui mai mare atac cu rachete asupra Israelului, atunci când armata a reușit să intercepteze un număr mare de proiectile de artilerie trase din zona fâșiei Gaza de către gruparea Hamas.

Ce este, de fapt, Iron Dome

Cupola de fier este un sistem antirachetă dezvoltat de firme israeliene cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite. Oficiali militari israelieni au precizat că Iron Dome a reușit să intercepteze 90% din cele aproape 1.000 de obuze de artilerie și rachete de tip Katiușa, lansate asupra Israelului în confruntările din Fâșia Gaza.

În cazul în care oficialii israelieni ar livra un astfel de sistem defensiv Ucrainei, decizia ar marca o schimbare totală de politică a guvernului de la Tel Aviv.

Asta pentru că, până în prezent, Israelul a livrat Ucrainei un spital de campanie, 100 de tone de ajutoare  –  echipamente medicale, pături, purificatoare de apă, căști și veste antiglonț. Dar nicio armă.

(CITEȘTE ȘI: UCIGAȘII TĂCUȚI DIN ADÂNCURI! RUSIA DEȚINE UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE FLOTE DE SUBMARINE DIN LUME!)

SUA, investiție de 1,6 miliarde de dolari în sistemul de apărare Iron Dome

Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acțiune și obuze de artilerie trase de la distanțe de 4 până la 70 de kilometri. Din 2011 până în 2021, Statele Unite au contribuit cu un total de 1,6 miliarde USD la sistemul de apărare Iron Dome, cu încă un miliard USD aprobat de Congresul SUA în 2022.

Iron Dome a fost declarat operațional și inițial desfășurat la 27 martie 2011 lângă Beersheba. La 7 aprilie 2011, sistemul a interceptat cu succes o rachetă lansată din Gaza pentru prima dată.

La 10 martie 2012, „The Jerusalem Post” a relatat că sistemul a doborât 90% din rachetele lansate din Gaza care ar fi aterizat în zonele populate.

Apărare zi și noapte, indiferent de vreme

La sfârșitul anului 2012, Israelul a spus că speră să mărească raza de interceptare a Domului de Fier, de la un maxim de 70 de kilometri  la 250 de kilometri și să-l facă mai versatil, astfel încât să poată intercepta rachetele care vin din doua direcții simultan.

În noiembrie 2012, declarațiile oficiale indicau că a interceptat peste 400 de rachete. Până la sfârșitul lunii octombrie 2014, sistemele Iron Dome interceptaseră peste 1.200 de rachete. Pe lângă desfășurarea lor la sol, în 2017 s-a raportat că bateriile Iron Dome vor fi în viitor desfășurate pe mare pe corvete de clasa Sa’ar 6, pentru a proteja platformele de gaze offshore împreună cu sistemul de rachete Barak 8 al Israelului.

(NU RATA: CUM AU MURIT GENERALII DIN ARMATA RUŞILOR. ANOMALIA DIN ARMATA LUI VLADIMIR PUTIN)

Sistemul este conceput pentru a contracara rachetele cu rază scurtă de acțiune și obuzele de artilerie de 155 mm cu o rază de acțiune de până la 70 de kilometri.

Potrivit producătorului său, Iron Dome va funcționa zi și noapte, în condiții meteorologice nefavorabile și poate răspunde la mai multe amenințări simultan.

Iron Dome are trei componente centrale

– radar de detectare și urmărire: sistemul radar este construit de Elta, o companie israeliană de apărare și subsidiară a Israel Aerospace Industries și de către IDF

– Battle Management & Weapon Control: centrul de control este construit pentru Rafael de mPrest Systems, o companie de software israeliană.

– Unitatea de tragere a rachetelor: unitatea lansează racheta interceptor Tamir, echipată cu senzori electro-optici și mai multe aripioare de direcție pentru o manevrabilitate ridicată. O baterie tipică Iron Dome are 3–4 lansatoare.

(VEZI AICI: PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL: ”ACEST LUCRU LE VA DA DE GÂNDIT!”. RUSIA A LANSAT RACHETA ”SATAN”)

Radarul sistemului detectează lansarea rachetei și urmărește traiectoria acesteia. Acesta calculează și punctul de impact în funcție de datele raportate și utilizează aceste informații pentru a determina dacă ținta constituie o amenințare pentru o zonă desemnată.

Doar atunci când acea amenințare este determinată, este trasă o rachetă interceptor pentru a distruge racheta care vine, înainte ca aceasta să ajungă în zona de impact prevăzută.

Iron Dome nu ar putea gestiona arsenalele foarte masive

Deși Iron Dome și-a dovedit eficacitatea împotriva atacurilor cu rachete, oficialii Ministerului Apărării sunt îngrijorați că nu va putea gestiona arsenalele mai masive.

În operațiunea Protective Edge, a avut o rată de lovire de 90% numai împotriva rachetelor determinate a fi îndreptate către zone populate, s-au făcut 735 de interceptări la un cost de 70.000–100.000 USD per interceptor; cu aproximativ 100.000 de rachete deținute de Hezbollah, sistemele Iron Dome ar putea fi copleșite din punct de vedere financiar și fizic de zecile de salve îndreptate asupra teritoriului statului evreu.

În timpul crizei Israel-Palestina din 2021, peste 4.300 de rachete au fost lansate împotriva Israelului de către Hamas din Gaza  între 11 și 21 mai. În primele 24 de ore de conflict s-au tras 470 de rachete, o rată mult mai mare decât se atinsese în conflictele anterioare.

Dintre rachete, 17% au fost atacuri la distanță lungă asupra Tel Avivului, din nou mai multe decât înainte. Aproximativ 680 dintre rachetele trase în timpul ostilităților au căzut la mică distanță și au aterizat în Gaza; sistemul Iron Dome a interceptat aproximativ 90% din rachetele care se îndreptau către zonele populate din Israel. În timpul operațiunii Iron Dome a doborât o dronă încărcată cu bombe.

(VEZI ȘI: CE „COMOARĂ” DEȚINE RUSIA ÎN TRANSNISTRIA! ESTE CEL MAI MARE DEPOZIT DIN EUROPA)

Punctele slabe

Unele sisteme Iron Dome au fost și exportate. Un punct slab pentru majoritatea piețelor potențiale este că fiecare sistem Iron Dome nu protejează mai mult de 100–150 de kilometri pătrați; acest lucru este eficient într-o țară mică precum Israelul, dar nu și pentru statele mai mari. Chiar și în Israel, bateriile trebuie mutate în funcție de riscul perceput de atac. Singapore, un oraș-stat insular suveran, ar fi achiziționat Domul de Fier, iar armata SUA a cumpărat două baterii pentru a proteja bazele de peste mări.

Conform unei analize Haaretz, Iron Dome s-ar putea să nu fie atât de eficient în Ucraina, așa cum a fost în Israel. Motivul principal: mărimea teritoriului. O armată care are un teritoriu mic de apărat, o poate face mai ușor cu un sistem Iron Dome, deoarece ar avea concentrate mai puține baterii și radare pe o anumită suprafaţă. În schimb, apărarea unui teritoriu de dimensiunile Ucrainei devine mai dificilă.

În plus, Iron Dome este un sistem dedicat exclusiv interceptării obuzelor de artilerie clasice și rachetelor de tip Grad/Katiușa, așa-numita „artilerie reactivă”.

În cazul Israelului, Iron Dome este deja integrat într-un sistem antirachetă multistratificat, care include și interceptori antibalistici dedicați rachetelor cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune, care lipsesc, în acest moment, din arsenalul militar al Ucrainei.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
Mai ții minte legendarul telefon NOKIA 3210?! Cu câți lei se vinde acum, în mai 2024
Mai ții minte legendarul telefon NOKIA 3210?! Cu câți lei se vinde acum, în mai...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de ani mai în vârstă ca ea!
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Povestea de film a doi mari actori români. Și-au unit destinele în urmă cu 41 ani. S-au despărţit și s-au regăsit la 21 de ani de la divorț
Povestea de film a doi mari actori români. Și-au unit destinele în urmă cu 41...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în cafea, care avea un gust tot mai ciudat
Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în...
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila în care locuia alături de divă
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a făcut anunțul trist în urmă cu câteva ore: „Nu știe nimeni nimic de el”
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a...
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000 se duc doar pe manoperă
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
 Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul...
Fabrica din România care va produce pe bandă rulantă. A fost deschisă recent și va exporta produsele în toată Europa
Fabrica din România care va produce pe bandă rulantă. A fost deschisă recent și va...
Supermarketul celebru din România care oferă 60 de bani pentru fiecare sticlă reciclată din programul SGR. Oferta pe care trebuie s-o știe toți românii
Supermarketul celebru din România care oferă 60 de bani pentru fiecare sticlă reciclată din programul...
E INTERZIS prin lege în România! Românii trebuie să-şi facă AUTORIZAŢIE
E INTERZIS prin lege în România! Românii trebuie să-şi facă AUTORIZAŢIE
Este jale mare în clanul Corduneanu. Ce face Beleaua Adrian după moartea liderului
Este jale mare în clanul Corduneanu. Ce face Beleaua Adrian după moartea liderului
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Zelenski a mers la Harkov în apropierea noii linii a frontului. Liderul ucrainean a descris situaţia drept extrem de dificilă
Zelenski a mers la Harkov în apropierea noii linii a frontului. Liderul ucrainean a descris...
Doliu în PRO TV! Adrian Sârbu e sfâșiat de durere: Avea un simț nemaipomenit
Doliu în PRO TV! Adrian Sârbu e sfâșiat de durere: Avea un simț nemaipomenit
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
Cum a reușit un român să își cumpere 5 APARTAMENTE pe malul mării, în Italia. Mulți nu îl cred atunci când povestește
Cum a reușit un român să își cumpere 5 APARTAMENTE pe malul mării, în Italia....
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
Marea împăcare între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf. Cei doi au îngropat securea războiului
Marea împăcare între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf. Cei doi au îngropat securea războiului
Cele mai puternice patru zodii din horoscop în luna iunie. Nimic nu le doboară, câștigă pe toate planurile
Cele mai puternice patru zodii din horoscop în luna iunie. Nimic nu le doboară, câștigă...
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă. Pui acest condiment și va avea un gust grozav
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă. Pui acest...
×